"Skagenröra" - The Perfect Appetizer

 
 - The perfect appetizer for when having friends over -
 
 
Hope you guys are having a nice weekend! Earlier this week I threw together some Skagen Toast and thought it was way too good to not mention here on the blog. I also fried the bread in garlic and butter, just to give it some color and flavor, but this recipe is for when using scandinavian rye and malt bread. I really think it's a dish that looks great for any kind of dinner party ( New Years Eve for instance).
 
The absolute best is if you can make the filling the day before and let it sit in the fridge for a while. It also saves you a lot of time when throwing the dinner party when there are other things to worry about. I found a recipe online which I adjusted to my taste - after all, there's no harm in experimenting a little :)
 
What you need is:
500g peeled shrimps
2dl crème fraîche
1dl low fat mayonnaise
Dijon mustard
fresh dill
1 lemon
cognac (optional)
1 red onion
salt and pepper
bread ( for example scandinavian rye and malt bread )
 
  1. Start by mixing the crème fraîche and the mayonnaise in a bowl
  2. Chop the shrimp up, but leave a few for decoration
  3. Chop up the onion and add to the mixture
  4. Add shredded lemon peel from half a lemon and 1tsp lemon juice
  5. Now add the optional cognac, 2tsp
  6. Add the shrimp, and a few dill branches
  7. Add Dijon mustard according to taste (1 tbsp in my version)
  8. finish with salt and pepper
Cut the toast in smaller pieces. Put some at the bottom of the glass, pour some filling and repeat to create layers. Decorate with some Dill, a few shrimps and a slice of lemon at the top.
 
...
 
// Trevlig helg på er! Tidigare i veckan slängde jag ihop en skagenröra och tyckte den blev allt för god för att inte tipsa om här i bloggen. Vi åt den till bröd som vi lite snabbt stekte i vitlök och smör, men jag tycker det här är en rätt som man kan få att se riktigt festlig ut och som absolut passar till diverse bjudningar ( kanske som förrätt under nyår? ).
 
Det absolut bästa är att man bra kan göra röran dagen innan och låta den stå kall i kylskåpet, det vinner man väldigt mycket tid på under själva festdagen när man säkert har andra saker man vill fokusera på. Jag hittade ett recept på nätet som jag sedan gjorde om litegrann efter egen smak, men man kan alltid experimentera lite förstås :)
 
Det du behöver är:
500g skalade räkor
2dl crème fraiche
1dl Lättmajonäs
Dijonsenap
Färsk dill
1 citron
congac ( om man så vill )
En stor rödlök
salt och svartpeppar
Bröd ( ex. skärgårdslimpa )
 
  1.  Börja med att blanda crème fraiche och majonäs i en stor skål.
  2.  Hacka de tinade räkorna men lämna några kvar till dekoration.
  3.  Hacka sedan rödlöken fint och lägg i blandningen.
  4.  Riv i lite citronskal från en halv citron och blanda i 1 tsk citronsaft.
  5. (  Blanda sedan i ca 2tsk congac )
  6.  Rör i räkorna och några knippen hackad dill
  7.  Krydda med dijonsenap efter egen smak ( jag lade i ca en matsked )
  8.  Avsluta med salt och peppar efter behov
 
Skär skärgårdslimpan i mindre bitar. Lägg i några bitar i botten på ett glas, häll lite röra ovanpå och upprepa samma steg en gång till. Avsluta med att dekorera med lite dill och några räkor samt en citronskiva. 
 



Kommentarer

Remember






Trackback
Follow me on instagram @sofiasmode
@sofiasmode
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar